Ekofisk 2/4 Q Print
Ekofisk 2/4 Q
Ekofisk 2/4 Q

Ekofisk 2/4 Q er en ren boligplattform for 68 personer som bor i dobbeltrom.  Det er også kantine, oppholdsrom og kontorer.  Ekofisk 2/4 Q er forbundet via gangbroer til Ekofisk 2/4 C og Ekofisk 2/4 FTP. 

Plattformen ble installert i mars 1972.  Understellet og boligmodulen ble produsert av Heerema/UIE i St Wandrille og dekksrammen av Heerema/IHC Gusto Staalbouw i Nederland.  Den 10. mars var understellet satt på riktig plass mellom FTP og C-plattformen – og et midlertidig dekk ble lagt i påvente av at fundamenteringen skulle skje. Den 9. juni ble det permanente dekket satt, og uken etter ble plattformen forbundet med Ekofisk 2/4 FTP med en gangbro. Et midlertidig bokvarter ble også installert siden det permanente var blitt litt skadet ved en brann under isolasjonsarbeidet på byggestedet. Den 22. juni kunne det permanente boligkvarteret monteres.  De første gjestene inntok rommene i 1973.  I 1981 ble boligmodulen skiftet ut.  Denne var produsert av Leirvik Sveis på Stord.

I 4. og 3. etasje finnes det totalt 60 tomanns soverom.  14 soverom ligger i den nordlige seksjonen, og 16 i den sørlige seksjonen.  Soverommene i hver seksjon har en egen felles gang og forbindelse til de andre etasjene ved utvendige trapper i hver ende og innvendig trapp i midten av seksjonen.  Det er toalett/dusj i forbindelse med hvert soverom.  Den nordlige seksjonen inneholder også to lager, telefonrom og et elektrisk/mekanisk rom.  Den sørlige seksjonen har i tillegg til soverommene også lager og et elektrisk/mekanisk rom.  
  
2. etasje inneholder i hovedsak kontorer både i nordlige og sørlige seksjon.  Mellom seksjonene er det to lagerrom, mens hver seksjon har et elektrisk/mekanisk rom.  I det sørøstlige hjørnet finnes et røykfritt oppholdsrom og et vaskeri.  I det nordvestlige hjørnet finnes treningsrom med dusj og badstu samt to oppholdsrom, ett ikke røyker og ett for røykere.

1. etasje inneholder tre skifterom/garderober med toalett og dusj.  Rommene ligger i sørvestlige og nordøstlige hjørnet av etasjen.  Kjøkken med fryserom og lager, samt spisesal ligger i den nordlige delen av etasjen.  Foruten garderobe/toalett inneholder den sørlige delen to oppholdsrom, ett røyker og ett ikke-røyker, telefon og kino.

Konstruksjonsdel

Tørrvekt (tonn)

Hovedmål

Kommentarer

Hoved-plattform

Over-bygning

2605
(Moduler)

427
(Modul-støtteramme)

 

3 moduler inklusiv modulstøtteramme. Rammen stikker ned til toppen av 6 meters forlengelse.

Under-stell

1671
(Understell + pæler ned til slamlinje)

415
(Marin begroing + pælemørtel)

35
(Senkekasse)

Bredde ved bunn
= 40 m x 34 m

Bredde ved topp
= 21 m x 15 m

Høyde
= 84 m (til toppen av 6 meters innstikk)

4-benet understell med fundamenterings-pæler gjennom hver av de 4 hovedbena på understellet.

Bolig-kvarterbro

 

181

Lengde
= 61 m

 

Produksjons-bro

 

181

Lengde
= 61 m

 


Tegning Ekofisk 2/4 Q
Lukk
 
 
© Norsk Oljemuseum - Design og utvikling Netpower