Forpleiningsassistent Print
Forpleiningsassistent
Rydding av lugar på Cod
Rengjøring av lugar på Cod 7/11 A

Yrket:
Forpleiningsassistentene er i forskjellige kategorier. Noen arbeider i kjøkkenet og noen er tilknyttet renhold. I kjøkkenet har nattkokken gjerne en assistent om natten. Ellers arbeider de fleste kjøkkenassistentene om dagen med matlaging, oppvask og vask av byssa.

På installasjoner med eget vaskeri er det bemannet på dag og nattid. Arbeidstøy vaskes vanligvis om natten og sengetøy på dagtid. Noen installasjoner får rent sengetøy fra land. På større installasjoner med mye vask er det egne ansatte som tar seg av dette, mens på mindre installasjoner er det arbeid som fagleder renhold og assistentene utfører innimellom andre oppgaver.

Utdanning:
For å bli forpleiningsassistent kan en ta fagbrev for renholdsoperatør. Det finnes flere måter å få fagbrev på. Hovedmodellen er to år i skole og to år i bedrift. Mange forskjellige grunnkurs kan kvalifisere til å komme inn på videregående kurs. Eller man kan unngå tradisjonell skolegang og basere opplæringen på praktisk arbeid.

Et alternativ er et av føgende grunnkurs:
-(GK) helse- og sosialfag, GK byggefag, GK tekniske byggefag og GK hotell eller næringsmiddelfag
+ Videregående kurs (VK1) miljø og vedlikehold (1-årig)
- To års læretid i bedrift

En annen mulighet for å avlegge fagbrevet som renholdsoperatør er etter praksiskandidatordningen. Det betyr at en etter 60 måneder allsidig praksis innen faget kan avlegge fagprøven. I de tilfeller der en har arbeidet deltid blir dette omregnet til fulltid. Ansienniteten tilsvarer skoletiden slik at en bare trenger å avlegge en tverrfaglig teorieksamen på lik linje med andre før en avlegger fagprøven.
Kilde: www.jobbfeber.no

Vaskeriet på Delta
Vaskeriet på Vest-Ekofisk 2/4 D. Svein Marås og Kjell Øpstad fra Christiania Dampkjøkken.
Lukk
 
 
© Norsk Oljemuseum - Design og utvikling Netpower